Med julen godt overstået (dags dato er 28/12/2013 i skrivende stund), har du – ligesom tusindvis af andre danskere – sikkert brug alt for mange penge. Der ryger hurtigt penge ud til både dyre julegaver, mad, og drikke til julens julefrokoster og familiekomsammener.

Det sidste årti er der kommet fokus på unges forbrugsvaner, og især i forbindelse med at optage gæld, som der nu er flere unge der optager end nogensinde før. For de unge er julen også en tid hvor man ser stigende gæld, da diverse billige forbrugslån er lige ved hånden. Det har aldrig været nemmere at bestille lån fra den ene dag til den anden via nemme låneansøgninger på nettet og det er der flere og flere der benytter sig af.

Experian, som står bag registret for dårlige betalere (RKI), har påpeget at omkring 100.000 unge under 40 år står i RKI, fordi de ikke er i stand til at betale deres gæld. Det skriver TV2.

Det er aldrig for sent at komme i gang. Penge- og Pensionspanalets råd har kommet med et par nyttige fif til hvordan du nedbringer din gæld.

Sådan gør du:
  1. Stop med at låne penge, som blandt andet indbefatter dyre forbrugslån på nettet.
  2. Grib knoglen og få SKAT i røret. De er flinke mennesker, og vil gerne hjælpe med diverse afdragsordninger med mere, hvis du ikke er i stand til at betale din eventuelle skattegæld. Uanset hvad, er det bedre at tale med dem om gælden end ikke.
  3. Skær ned på det personlige forbrug, hvilket omhandler faste udgifter såsom mobilabonnement. Abonnement og taletid til mobiltelefonen behøver ikke være dyrt uanset om du er ung eller ældre. Der er ingen grund til at betale for meget for et produkt der giver dig samme resultat i sidste ende, og hos flere teleselskaber er det gratis at skift til et billigere abonnement. Hos nogle kan du være heldig at ryge ind i et kampagnetilbud som giver gratis oprettelse.
  4. Lav et budget: Det er nemmere at holde overblik over økonomien og de faste omkostninger hvis du har det hele sat nydeligt op i et budget.
  5. Skab overblik og kontakt dine kreditorer – ligesom med SKAT er det yderst vigtigt at du får fat i dine kreditorer (dem du skylder penge). Rykkergebyrer og morarenter er bare et par af de konsekvenser der er ved bare at lade en gæld stå hen. Kan du ikke betale din gæld, bør du gøre som de altid gør i TV programmet Luksusfælden (TV3), og få en aftale i stand med kreditorerne. I langt de fleste tilfælde er de villige til at arbejde med dig, da de hellere vil have en del af gælden, end slet intet.
  6. Lad vær at købe ting du ikke har brug for. Står du og er ved at købe noget du inderst inde godt ved du hverken har umiddelbart brug for eller ikke har råd til, f.eks. ny iPhone 5S eller Macbook, så tænk dig grundigt om hvordan du vil betale for varen. Og lad dig ikke narre af smarte markedsføringsgimmicks som ”betal først senere”, for regningen lander i sidste ende alligevel hos dig, naturligvis, og til den tid er den højst sandsynligt større end den var til at starte med.

 


28/12/2013 03:03

Glemte lige at sige: Har du andre råd du kan dele med læserne, er du meget velkommen til at skrive dem i en kommentar. Det hele hjælper :)

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Om mig

    Hej, jeg hedder Jesper. Jeg skriver om mobilindustrien, da jeg til daglig arbejder med emnet. Det har derfor min helt naturlige interesse :)